Desert
Tort “Vis de ciocolată”
1. Se tapetează o tavă cu hârtie specială pentru copt şi se lasă cuptorul să se încingă la o temperatură de 180˚C. Separat, se sparg ouăle, albuşurile se separă de gălbenuşuri şi se bat spumă, într-un bol. 2. Se adaugă zahărul în ploaie, zahărul vanilat şi, la sfârşit, se pun făina şi cacaua, cernute. Se […]
Ciocolată de casă
1. Se pune zahărul într-o cratiţă, se adaugă şi apa şi se lasă să fiarbă la foc mic. Se amestecă continuu până când se topeşte zahărul şi, un pas foarte important, se lasă până ce capătă consistenţa unui sirop foarte bine legat. 2. Separat, se cerne cacaua şi laptele praf ca să nu se formeze […]
Prăjitură cu ciocolată şi nuci
1. Se pun să fiarbă într-o cratiţă untul, zahărul, laptele, zahărul vanilat, cacaua, coaja de lămâie şi de portocală şi un praf de sare. 2. După ce a fiert, se iau 15 linguri din compoziţie şi se pun separat pentru glazură, într-un bol, şi se lasă să se răcească. 3. În restul de compoziţie, se […]
Peltea de gutui
1. Gutuile se spală, se şterg cu o cârpă de puf şi se taie bucăţele mici. Fructele nu trebuie curăţate de coajă şi nici nu li se scoate mijlocul care conţine o cantitate mare de gelatină. 2. Gutuile tăiate se pun într-o cratiţă cu apă şi se adaugă şi merele roşii, tăiate în sferturi, apoi […]
Gem de prune
1. Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. 2. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară pe deasupra zahărul şi zahărul vanilat sau esenţa de vanilie. 3. După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la […]
Gem de coacăze
1. Se spală fructele şi se pun într-o strecurătoare la scurs, după care se dau prin blender şi se face un piure, astfel încât să nu se mai simtă la gust seminţele. 2. Piureul obţinut se amestecă cu zahărul şi sucul de lămâie şi se lasă la rece timp de 2 ore, după care se […]
Gem asortat
1. Se spală fructele şi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. 2. Se pun apoi într-o cratiţă specială pentru gem sau dulceaţă, cu fundul mai gros. Se presară zahărul şi se lasă 2-3 ore să-şi lase zeama, amestecând uşor cu o lingură din lemn, de câteva ori. 3. Compoziţia se pune la fiert şi […]
Dulceaţă de pepene roşu
1. Pepenele trebuie să fie copt şi proaspăt. Se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe, folosind şi câte puţin din partea albă de la coajă. 2. Între timp, se pun pe foc apa şi merele tăiate felii, fără să se cureţe de coajă şi de căsuţele cu sâmburi. Se fierbe până se înmoaie bine […]
Dulceaţă de zmeură sau mure
1. Se aleg fructe bine coapte, proaspete şi neterciuite. Se spală, se curăţă de codiţe şi de frunzuliţe şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Fructele bine spălate şi scurse se pun într-o cratiţă de dulceaţă, în straturi alternative cu zahărul. Se stropeşte cu zeama de lămâie şi se lasă la rece 2-3 ore, […]
Dulceaţă de coacăze
1. Se cumpără coacăze cu boabele mari, cu puţine seminţe, de preferat una sau două. Se spală bine coacăzele în multă apă rece, apoi se desprind de pe ciorchini şi se curăţă de seminţe. 2. Între timp, se pun pe foc apa, zahărul şi zeama de lămâie şi se lasă să fiarbă până se obţine […]