Desert
Surpriză cu fistic
Se separă gălbenuşurile, se freacă bine cu 4 linguri de zahăr şi se adaugă uleiul, amestecând continuu. Se adaugă esenţa şi coaja de lămâie, făina în ploaie şi praful de copt. Albuşurile se bat spumă cu 2 linguri de zahăr până se obţine o spumă tare şi se încorporează uşor în crema de gălbenuşuri. Se […]
Minidiplomat parfumat
Se spală căpşunile şi se păstrează deoparte câteva fructe mari, care se taie pe lungime, pentru ornament. Restul de căpşuni se taie jumătăţi şi se fierb cu un pahar de zahăr. Se strecoară un pahar de suc, iar fructele fierte se pasează până se obţine un piure fin. Se bat ouăle spumă cu 8 linguri […]
Fantezie cu jeleu
Gălbenuşurile se freacă bine cu uleiul, ca la maioneză. Se adaugă jumătate din zahărul pudră, 5 linguri de apă caldă şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă cu zahărul, se adaugă 5 linguri de apă caldă, coaja de portocală şi se amestecă apoi cu gălbenuşurile. La final se încorporează făina şi praful de copt. […]
Desert ușor
Se dizolvă cacaua cu 3-4 linguri de apă caldă. Se adaugă apoi cam 100 ml apă clocotită. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece. Separat, într-un vas, se amestecă gălbenușurile cu zahărul. Se toarnă deasupra cacaua diluată și se omogenizează cu telul. Se adaugă și gelatina și se continuă omogenizarea cu telul. Vasul cu […]
Baclava cu fistic
Se încălzeşte cuptorul la 170 °C. Se toarnă 200 ml de apă într-un vas şi se adaugă zahărul tos şi batonul de scorţişoară. Se pune vasul pe foc şi se fierbe timp de 5 minute, până se leagă, după care se lasă să se răcească. Se amestecă fisticul cu zahărul brun, cu stafidele mărunţite, cu […]
Prăjitură cu mere
Se frământă un aluat din făină, drojdie, ulei şi apă şi se lasă la dospit aproximativ 30 de minute. Între timp se spală merele, se curăţă de coajă, se dau pe răzătoare şi se amestecă cu zahărul. Se încinge puţin ulei într-o tigaie şi se călesc merele timp de 4 minute. Se taie aluatul în […]
Pere glasate
Se amestecă făina, uleiul, zahărul, praful de copt, coaja de portocală şi dulceaţa de pere. Se adaugă aromele şi apa şi se amestecă până se obţine o cremă de consistenţa unei smântâni groase. Se tapetează o tavă cu făină şi margarină şi se toarnă compoziţia. Se dă la cuptor, la foc mijlociu, pentru aproximativ 40 […]
Caș proaspăt cu miere
Feliile de caș de oaie se taie subțiri cât să nu se rupă. Se așază pe o farfurie (ideal este să fie una adâncă) și se toarnă pe deasupra o miere de albine cât mai parfumată (de mană sau de fâneață). Se presară miez de nucă. Se servește foarte rece (să nu curgă mierea prea […]
Prăjitură de ciocolată și căpșuni
Cuptorul se preîncălzește la 1800C. Căpşunile mari se taie jumătăți (cele mici rămân întregi), se tăvălesc prin zahăr și se lasă la temperatura camerei jumătate de oră, ca să-și lase zeama. Untul și ciocolata se topesc la baie de abur sau, vara, la temperatura camerei. Se înglobează pe rând praful de cacao, miezul de nucă, […]
Tort de ciocolată cu căpşuni
Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă cu zahărul şi vanilia. Se încorporează gălbenuşurile şi, la sfârşit, se adaugă făina cernută. Se amestecă şi se toarnă în forma de tort, tapetată cu hârtie pentru copt. Se coace la foc mediu. Pentru cremă, într-o cratiţă de un litru, se pun gălbenuşurile frecate cu un […]