Brăduţ de Crăciun

1. Se amestecă drojdia, o linguriţă de zahăr şi sarea cu apă călduţă şi se lasă la cald. Într-o oală se fierbe laptele iar când a dat în clocot se adaugă câteva linguri de făină şi zahărul vanilat. Când s-a mai răcit, se adaugă drojdia şi se amestecă bine. Gălbenuşurile se freacă cu sare, apoi […]

Turtă dulce

1. Se amestecă uleiul, mierea şi zahărul şi se pun la foc mic câteva minute. Se trag apoi deoparte şi se lasă la răcit. 2. Se prepară aluatul astfel: se pune într-un bol făina, se adugă praful de copt, migdalele măcinate, ouăle şi se amestecă totul cu mixerul. 3. În acelaşi amestec, se adaugă lămâile […]

Guguluf de iarnă

1. Forma specială pentru guguluf se unge din belşug cu unt şi se tapetează cu pesmet. 2. Se încălzeşte cuptorul la foc potrivit. 3. Untul se freacă bine cu zahărul şi zahărul vani­lat. Se adaugă ouăle, unul câte unul şi se freacă bine, până se topeşte zahărul. Se încorporează treptat făina, praful de copt, 4 […]

Fulg de nea

1. Stafidele se amestecă cu bucă-ţelele de rahat şi curmalele, se toarnă peste ele coniac şi se dau deoparte. 2. Untul se freacă spumă cu zahărul şi ouăle. Se adaugă mierea, scorţişoara, nucşoara, coaja de porto­cală, apoi, treptat, făina şi praful de copt. Nucile şi migdalele sau alunele prăjite se adaugă la sfârşit, după ce […]

Stea-cadou

1. Se prepară mai întâi o maia din jumătate din laptele călduţ, drojdie şi zahăr şi se lasă la dospit. 2. Margarina se freacă cu zahărul, se adaugă oul, gălbenuşul şi se bat toate spumă. Făina se cerne, se pune într-un vas, se adaugă praful de sare şi amestecul preparat anterior. Apoi se toarnă şi […]

Cornuleţe pufoase cu nuci

1. Făina se amestecă cu drojdia, laptele, sarea şi uleiul şi se face un aluat omogen care se lasă la dospit o jumătate de oră. Coca se frământă şi se împarte apoi în patru părţi egale, se fac pâinişoare rotunde, se presară cu făină şi se lasă iar la dospit o jumătate de oră. 2. […]

Zi şi noapte

1. Se freacă untul spumă. Oul se bate şi se ames­tecă cu zahărul pudră, sarea şi esenţa de portoca­le, apoi se toarnă peste unt. Treptat, se adaugă făina până când devine un aluat omogen. 2. Coca se împarte în două grămăjoare. Într-una din ele se adaugă lingura de cacao şi se ames­tecă bine. Se întind […]

Floricele cu gem

1. Untul se freacă spumă timp de două minute cu zahărul pudră, zahărul vanilat şi migdalele măcinate. Gălbenuşurile se adaugă pe rând. La urmă, se adaugă făina. Se ames­tecă toate fără să se frământe. Aluatul se înveleşte în folie de plas­tic şi se lasă la frigider să se întărească aproape o oră. 2. Aluatul se […]

Vara “la pahar”

1. Într-un bol, se amestecă fructe­le de pădure cu cireşele. 2. Din zahăr, zeama de lămâie şi şampanie, se face un sirop care se toarnă peste amestecul de fructe. 3. Separat, într-un castron se pune frişca lichidă şi se bate cu mixerul, până se întăreşte. 4. Se pregătesc patru cupe pen­tru salată, care se umplu […]

Mix exotic

1. Într-o crăticioară se pune apa, sucul de la două lămâi şi zahărul. Se amestecă bine şi se dau la bain-marie, timp de 10 minute, până se topeşte zahărul. 2. Se curăţă mango de coajă, apoi se taie bucăţi. Se pun apoi în siropul obţinut şi se lasă timp de 5 minute. 3. Se scot […]