Desert
Cozonac cu mac
1. Se dizolvă drojdia şi o linguriţă de zahăr în 2 linguri de lapte călduţ. Se toarnă în făina cernută, se acoperă cu puţină făină şi se lasă într-un loc cald, la dospit. Ouăle se bat cu restul de zahăr şi zahărul vanilat, iar macul se spală şi se fierbe în 100 ml lapte cu […]
Cozonac cu migdale
1. Se dizolvă drojdia şi o linguriţă de zahăr în puţin lapte călduţ. Se toarnă în făina cernută, se acoperă cu puţină făină şi se lasă într-un loc cald, la dospit. Zahărul şi zahărul vanilat se dizolvă în restul de lapte, iar gălbenuşurile şi un albuş se bat cu sare. 2. În făina cu maiaua […]
Colac împletit
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 2-3 linguri de lapte călduţ. Se presară puţină făină şi se lasă deoparte, într-un loc cald, la dospit. Zahărul se dizolvă în restul de lapte călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie, iar gălbenuşurile şi un ou se bat cu sare. Untul […]
Sirop de gutui
1. Se freacă bine gutuile cu un prosop de bucătărie, până se îndepărtează tot puful. Se spală, se cojesc şi se taie în felii subţiri. Se scot sâmburii şi cotorul, astfel încât să rămână numai miezul. 2. Feliile de gutui se pun la fiert la foc mic în apă cu zahăr şi se lasă aproximativ […]
Tort rapid
1. Într-un vas, se pun la fiert zahărul şi apa, până se dizolvă zahărul. Se separă albuşurile de gălbenuş şi se bat cu mixerul. 2. Când albuşurile se întăresc, se adaugă treptat siropul de zahăr fierbinte, bătând în continuare cu mixerul. 3. Treptat, se adaugă şi gălbenuşurile şi se amestecă uşor, cu mişcări de jos […]
Marmeladă de coacăze
1. Coacăzele se spală foarte bine în mai multe ape. 2. Se stropesc cu zeama de lămâie, se toarnă peste ele zahărul şi se lasă într-un lighean acoperit minimum o oră, ca să lase sirop. 3. După aceea, se pun pe aragaz, la foc mic, circa 10 minute, amestecând încontinuu. 4. Se adaugă apoi lichiorul […]
Peltea de trandafiri
1. Se pune la fiert zahărul cu apa şi cu zeama de lămâie până se leagă bine. În timp ce compoziţia fierbe, se strânge spuma, până când siropul se curăţă bine. 2. În paralel, peste petalele de trandafiri se pune sarea de lămâie şi se frământă bine cu mâna. 3. După ce siropul s-a legat, […]
Jeleu răcoritor de mentă
1. Se amestecă într-un vas 200 ml apă împreună cu zahărul. Se lasă la foc mic, până când se topeşte bine zahărul. 2. Se adaugă frunzele de mentă şi se lasă aproximativ 10 minute. Apoi se strecoară într-un vas curat, se reîncălzeşte la foc mic şi se adaugă gelatina. 3. Se amestecă până când se […]
Dulceaţă de rubarbă cu portocale
1. Se taie frunzele de rubarbă şi se păstrează doar tija. Se spală tijele cu apă rece din abundenţă, după care se decojesc şi se taie bucăţi. 2. Portocalele, la rândul lor, se spală bine şi se taie bucăţele mici, cu tot cu coajă. 3. Bucăţelele de rubarbă se amestecă cu cele de portocală şi […]
Dulceaţă de roşii
1. Se curăţă roşiile de codiţe şi se spală bine cu apă rece. Separat, se pune într-o cratiţă apă la fiert, iar când a dat în clocot se introduc roşiile, timp de 5 minute. Se scot apoi şi se răcesc sub un jet de apă rece, după care se curăţă pe rând de pieliţe. 2. […]