Supă-cremă de ţelină

1. Legumele se curăţă, se spală, se taie în sferturi şi se pun la fiert, pentru aproximativ o jumătate de oră. 2. Se scot legumele din apă, se scurg şi se trec prin sită sau se pasează ca pentru piure. Se pune piureul într-o oală şi, amestecând continuu, se încorporează zeama în care au fiert. […]

Ciorbă ţărănească

1. Se spală rasolul, se curăţă de pieliţe şi se pune să fiarbă în 2 l de apă cu sare şi ulei. 2. Se curăţă şi se spală legumele, apoi se pun să fiarbă în oală cu rasolul. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la aceeaşi temperatură, de la început până […]

Ciorbă rusească

1. Se curăţă morcovii, ceapa, dovleceii şi ardeii. Se spală şi se taie cubuleţe. Se pun în oala de 2 l cu puţin ulei, se înăbuşe câteva minute, apoi se adaugă apa călduţă. 2. Se presară sare şi puţin piper şi se lasă să fiarbă la foc mic, acoperită cu un capac. Roşiile se decojesc, […]

Supă-cremă de vară

1. Sfecla roşie se curăţă, se spală şi se pune să fiarbă separat în apă cu sare sau, dacă vi se pare mai uşor, se coace în cuptor. După ce s-a fiert, se scurge, se curăţă şi se taie cubuleţe. 2. Separat, se curăţă şi se spală ceapa, loboda roşie, ardeii, ţelina, pătrunjelul şi morcovii […]

Cremă de dovlecel cu borş

1. Se curăţă dovleceii, ceapa, cartofii şi ardeii şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi uleiul de măsline. Se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic. 2. După ce au fiert, se scot din zeamă, ceapa se aruncă, iar celelalte legume se pasează cu blenderul până se obţine un […]

Perişoare cu suc de roşii

1. Carnea tocată de vită se amestecă cu ceapa tocată, cu verdeaţa, oul şi cu orezul spălat şi se condimentează cu sare şi piper. Se frământă bine şi se lasă la rece. 2. Între timp se curăţă legumele, se taie cubuleţe şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi o linguriţă de ulei […]

Ciorbă acrișoară

1. Legumele se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Cartoful se taie cuburi. 2. Ceapa se curăţă, se dă pe răzătoare şi se pune într-un bol mic, ca să lase zeamă. Apoi, se strecoară bine printr-un tifon. Se va folosi doar zeama. 3. Separat, se pun la fiert corcoduşele, în 1 l apă, timp […]

Supă de curcan

1. Carnea se spală şi se taie cubuleţe. Rădăcina de ţelină se curăţă şi se taie cubuleţe. 2. Într-o oală încăpătoare, se pun la fiert carnea, legumele şi cuburile de concentrat pentru supă de pui. Se amestecă din când în când. După aproximativ 30 de minute, se adaugă fideaua şi se dă focul la mic. […]

Supă de cartofi cu smântână

1. Se toacă morcovii, ceapa, ţelina, pătrunjelul şi se călesc în ulei. Se stinge cu apă sau supă de legume. Se adaugă ardeiul şi cartofii şi se fierbe totul sub capac, la foc mic, până ce legumele sunt bine făcute. 2. Se adaugă roşia decojită, fără seminţe, tocată mare, şi se mai fierbe 5-6 minute. […]

Ciorbă de dovlecei cu iaurt

1. Legumele se spală foarte bine. Ceapa se toacă mărunt. Morcovul şi ţelina se dau pe cele mai mari ochiuri de pe răzătoare. Ardeiul se taie în felii lungi, groase de 4-5 mm. 2. Toate acestea se pun la călit, într-o oală, în ulei de măsline extravirgin. După ce se rumenesc puţin (4-5 minute), se […]