Fel principal
Gulaş-supă cu tăiţei
1. Carnea se spală, se taie bucăţi şi se pune la fiert în 3 litri de apă. Se spumează sau se schimbă apa după primul clocot. Se lasă să fiarbă cu focul mic aproximativ o oră. Se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, apoi morcovii şi pătrunjelul tăiate fideluţă. Se sărează, iar după 20-25 minute […]
Supă cremă de ciuperci cu crutoane
1. Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie felii subţiri. Ceapa şi morcovii se curăţă, se spală şi se taie în sferturi. Toate se înăbuşă în 60 g unt, la foc potrivit, 10-15 minute. 2. Legumele fierte se trec prin sită şi se pasează. Se adaugă făina dizolvată în jumătate pahar cu apă rece. […]
Ciorbă de pui cu legume
1. Carnea de pui se curăţă, se taie bucăţi şi se spală. Se pune în 2-3 litri de apă rece cu un praf de sare şi se lasă să dea un clocot. Se spumează sau se schimbă apa, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă. 2. Se adaugă ceapa, morcovii, ţelina, […]
Ciorbă de varză cu cârnat
1. Ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se fierb în 3 l de apă cu sare. 2. Se adaugă costiţa tăiată cubuleţe şi varza tocată. Se condimentează cu sare şi se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute, până când se pătrund bine toate legumele. 3. Între timp, se […]
Supă de praz (de post)
1. Toate legumele se curăţă şi se spală. 2. Într-o oală cu 2 litri de apă şi un praf de sare, se pun morcovii şi păstârnacul tăiate în sferturi şi se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se adaugă prazul tăiat rondele, călit separat într-o tigaie cu puţin ulei. Se mai pun şi cartofii tăiaţi […]
Supă cu paste şi crenvurşti
1. Se curăţă toate legumele şi se spală. Ceapa şi prazul se toacă mărunt şi se pun la fiert într-o oală cu 2 l de apă, cu un praf de sare. Se adaugă morcovii şi păstârnacul tăiate cubuleţe şi se lasă să fiarbă la foc potrivit, jumătate de oră. Se spumează de câte ori este […]
Ciorbă de peşte
1. Peştele se curăţă de solzi, branhii şi intestine (la crap se scoate şi osul amar), se taie bucăţi potrivit de mari, apoi se spală cu apă rece, se lasă la scurs şi se pune la rece. 2. În 2 l de apă fierbinte se adaugă ceapa tocată mărunt şi ardeiul gras tăiat felii. Se […]
De post – Supă de praz
1. Se curăţă zarzavatul de supă (morcovul, ţelina şi ţelina), se spală şi se taie în bucăţi mari. Se fierb 30 minute, în 2,5 l de apă cu puţină sare. 2. Prazul se curăţă, se spală, se taie rondele şi se căleşte într-o tigaie încinsă cu ulei. Se strecoară supa de legume şi se pune […]
Supă cu ciuperci
1. Se curăţă zarzavatul pentru supă (ceapa, morcovul, păstârnacul şi ţelina), se spală, se taie în bucăţi mari şi se pune la fiert în 2,5 l de apă cu sare. 2. Ciupercile se curăţă, se spală, se taie felii şi se fierb în apă cu sare 10 minute. Se scurg bine de apă şi se […]
Supă de dovleac
1. Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe, se taie bucăţi şi se fierbe înăbuşit cu o ceapă tăiată mărunt şi puţin unt. 2. Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc ciupercile, pieptul de pui şi usturoiul tocat mărunt. Se condimentează cu sare, se stinge cu apă şi se lasă la foc potrivit, 20 […]