Fel principal
Supă-cremă de legume
1. Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se pun la fiert în apă cu sare şi ulei ca pentru supă. Se lasă să fiarbă la foc domol, acoperite cu un capac. 2. Separat, se pun roşiile în altă cratiţă şi se opăresc în câteva clocote. Se scot din apa fiartă, se pun în sită şi […]
Supă de varză
1. Se curăţă legumele, se spală şi se pun la fiert în apă cu sare ca pentru supă. Se lasă să fiarbă la foc mic. 2. Se curăţă varza, se toacă mărunt şi se freacă cu sare. Se verifică dacă au fiert legumele, apoi se scot din supă şi se lasă la scurs într-o sită. […]
Supă de țelină cu tăieței
1. Se curăţă legumele, se spală şi se pun să fiarbă într-o oală cu apă, sare şi puţin ulei de măsline. 2. După ce s-au fiert toate legumele, se scot din apă. Ceapa, ardeii, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel şi ţelina se dau de-o parte, iar morcovii se taie cubuleţe. 3. Separat, se pun tăieţeii să […]
Ciorbă de roşii cu orez
1. Se spală şi se curăţă prazul, se opresc câteva frunze iar restul se taie rondele subţiri. Morcovii şi dovleceii se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea mare, apoi, împreună cu prazul, se înăbuşe 2-3 minute în uleiul de măsline. 2. Se adaugă cantitatea de apă în oala cu zarzavaturi şi se lasă […]
Ciorbă de legume
1. Se curăţă şi se spală bine legumele. 2. Roşiile se opăresc, se decojesc, se mărunţesc şi se pasează cu blenderul, apoi se trec prin sită ca să nu mai rămână seminţe. 3. Se taie ceapa solzişori şi se căleşte 2-3 minute, până devine sticloasă. Se taie morcovii, dovlecelul şi ardeii cubuleţe, se adaugă peste […]
Supă cremă de legume
1. Se curăţă conopida de frunze, se rupe bucheţele, se spală şi se pune să fiarbă în apă cu sare şi ulei de măsline. 2. Se curăţă rădăcinoasele, se spală, se taie bucăţi mai mici şi se pun la fiert împreună cu conopida. Dovlecelul se curăţă, se spală şi se pune mai târziu să fiarbă […]
Ciorbiţă de fasole
1. Se pune fasolea să se înmoaie de seara până dimineaţa. A doua zi se spală şi se pune să fiarbă în 2-3 ape pentru a se elimina toate toxinele. 2. După ce a fiert în trei ape, se scoate şi se pune să fiarbă împreună cu celelalte zarzavaturi tăiate mărunt ca pentru ciorbă. 3. […]
Borş călugăresc
1. Se curăţă şi se spală toate legumele. Se taie cubuleţe potrivite sau rondele, după preferinţă, şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare. 2. După ce au fiert, se pune uleiul de măsline, se adaugă piperul şi se acoperă cu un capac. Se mai lasă să fiarbă la foc potrivit. […]
Supă-cremă de spanac
1. Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape. Între timp, se pune apă la fiert cu un praf de sare şi puţin ulei şi se opăreşte. Zeama în care a fiert se păstrează. 2. Separat, se curăţă dovleceii şi se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se […]
Supă cremă cu ardei
1. Se curăţă toate legumele, se spală şi se pun la fiert cu apă, sare şi ulei. Se acoperă cu un capac şi se lasă la foc potrivit, să nu clocotească. 2. După ce au fiert, se scot legumele cu spumiera şi se aleg. Ceapa se aruncă, iar celelalte legume se pasează cu blenderul şi […]