Supă mozaic

1. Roşiile se taie felii subţiri şi se pun la fiert în jumătate de litru de apă. Când se fierb bine, se trec prin sită, se separă seminţele şi pieliţele. Separat se fierb morcovul, pătrunje­lul şi ceapa tocate mărunt. 2. După ce au fiert, se strecoară legumele şi se păstrează zeama, adaugându-se sucul de roşii, […]

Chifteluţe cu sos tomat

1. Se rumeneşte usturoiul în ulei şi se fierbe apoi în sucul de roşii. Se adaugă sarea, piperul şi dafinul. Între timp se amestecă oul bătut, pătrunjelul, parme­zanul şi carnea tocată şi se fac chiftelele rotunde. 2. Se pun chifteluţele în sosul de roşii şi se lasă să fiarbă la foc potrivit. Dacă sosul de […]

Tartă mediteraneană

1. Derulează una din foile de aluat într-o tavă pentru tartă, păstrând şi hârtia pe care era lipit aluatul. 2. Încălzeşte cuptorul, unge marginile aluatului din tavă cu gălbenuş bătut şi coace-l aproape 20 de minute. 3. Spală roşiile şi căleşte-le în tigaie amestecând uşor, să nu crape. Se adaugă sare şi piper după gust. […]

Copănele în sos de vin

1. Se spală pulpele în apă călduţă şi se pun la scurs pe un prosop de hârtie. După ce s-a scurs, se condimen­tează fiecare bucată cu sare şi piper şi se tăvăleşte în făină albă. 2. Într-o tigaie, se topeşte untul şi se adaugă pulpele. Se lasă să se prăjească bine pe toate părţile. 3. […]

Pui cu gutui la cuptor

1. Se spală bine puiul, se tranşează şi se condimentează cu sare şi piper, după care se lasă să se îmbibe cu arome. 2. Între timp se curăţă ceapa, se spală şi se taie solzişori. 3. Într-o tigaie se încinge uleiul, şi se pun bucăţile de pui. Se rumenesc uşor, pe ambele părţi. 4. După […]

Raţă cu grepfrut

1. Pieptul de raţă se spală bine şi se pune la marinat, peste noapte, în 500 ml vin amestecat cu 100 ml sos de roşii, un praf de piper şi boia. Dacă aveţi timp, cu cât stă mai mult timp la marinat, cu atât va fi mai gustos. 2. Înainte de a servi preparatul, se […]

Fripturi africane

1. Se amestecă nucile măcinate cu uleiul, mierea, un praf de sare şi piper. Feliile de carne se bat uşor, apoi se pun la marinat, timp de o oră, la frigider, în sosul preparat anterior. 3. Bananele se curăţă şi se taie în jumătăţi, pe lung, apoi în două, astfel încât să se obţină 8 […]

Mere umplute pe pat de varză roşie

1. Ceapa se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. Se căleşte în unt, până capătă o nuanţă aurie. 2. Varza se curăţă şi se toacă fide­luţă. Se pune peste ceapa călită, într-o cratiţă. Se adaugă vinul, apa, condimentele. Se amestecă bine şi se lasă la foc mic, cam 40 de minute. Se potriveşte la […]

Varză cu miez de nucă

1. Se spală bine varza, se îndepăr-tează foile de deasupra şi se pune într-un vas cu apă clocotită să se opărească. După ce s-a opărit, se scoate şi se lasă să se scurgă bine de apă. 2. Când s-a răcit, se taie în patru părţi egale. 3. Miezul de nucă se macină foarte fin prin […]

Cepe umplute cu orez şi carne tocată în vin alb

1. Se curăţă cepele, se spală bine şi se pun într-o oală cu apă rece şi sare şi se lasă la fiert aproximativ 7 minute. Între timp, într-o cratiţă se pune vinul, se diluează cu jumătate de cană de apă şi se condimen­tează cu sare şi frunze de dafin. 2. Într-un vas se pune carnea […]