Fel principal
Urzici și spanac la cuptor, cu ou (specialitate pentru copii)
Se spală urzicile și se opăresc în apă cu sare, cât să fie pe jumătate fierte și se scurg bine de apă. Separat, se spală spanacul și se stoarce. Într-o tigaie se călesc în ulei de măsline șalotele tocate fin. Se sting cu un strop de lapte, apoi se pun urzicile tocate mare. După ce […]
Pilaf cu urzici
Urzicile se spală temeinic și se scurg. Se pun la opărit în apă cu sare și oţet. Se lasă la fiert până sunt aproape gata. Într-o tigaie, se călește ceapa în unt. Se pune orezul spălat bine, dar doar umed, fără apă în el. Se lasă până devine transparent (ca orice început de rizotto). Se […]
Cannelloni umplute cu urdă și spanac
Cannelloni se fierb în apă cu sare pentru patru minute, cu mare atenţie să nu se lipească de oală. Se scot și se pun la scurs. Trebuie să fie elastici, dar să nu se rupă. Se rumenește kaizerul (jambonul) tăiat fâșii și se scoate din tigaie. În grăsimea rămasă, se călește ceapa până se înmoaie […]
Carbonara cu bacon afumat
Se pun pastele să fiarbă în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet. După ce au fiert, se scot în sită şi se trec prin câteva jeturi de apă rece ca să nu se lipească între ele. Separat, se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă smântâna şi se condimentează cu sare şi piper, în […]
Somon în sos de vin
Se trec bucăţile de file printr-un jet de apă rece, se condimentează cu sare, piper şi rozmarin, se acoperă cu felii de lămâie şi se stropesc cu vinul alb. Se bagă în cuptorul încins şi se lasă să se pătrundă bine. În acest timp, se curăţă sparanghelul, se spală şi se pune să fiarbă în […]
Ceafă de porc cu morcovi
Se pun bucăţile de ceafă de porc în tavă, se condimentează cu sare, piper, cimbru verde şi uscat şi se stropesc cu ulei şi vinul roze amestecat cu puţină apă. Tava se bagă în cuptor şi se lasă să se rumenească la foc mediu. Separat, se spală orezul sălbatic în câteva ape şi apoi se […]
Mâncare cu ciuperci şi rozmarin
Se curăţă ciupercile, se spală bine şi se taie feliuţe potrivite. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Separat, se pune untul într-o crăticioară, se topeşte, se adaugă făina cernută şi laptele călduţ, amestecându-se continuu să nu formeze cocoloaşe. Se presară sarea şi piperul, după gust, şi se lasă să mai dea în […]
Costiţe de porc la grătar
Costiţele de porc se condimentează cu sare, piper, cimbru, boia iute şi dulce, se ung cu ulei pe toată suprafaţa şi se stropesc cu vin. Se lasă la macerat aproximativ 40 de minute, timp în care se încinge grătarul. Separat, se curăţă dovleceii, ardeii, merele şi se lasă să se scurgă în sită. Porumbul se […]
Chifteluţe cu humus
Se pune carnea tocată de curcan într-un bol şi se amestecă cu oul, ceapa, usturoiul şi pătrunjelul, mărunţite. Se condimentează cu sare şi piper, după gust, şi se frământă bine până se obţine o compoziţie omogenă/ Se formează chifteluţele, se trec prin humus şi se lasă câteva minute la rece, apoi se prăjesc în uleiul […]
Lasagna cu urdă
Se curăţă ceapa, se toacă mărunt, se căleşte în uleiul încins până devine sticloasă şi se adaugă carnea tocată, apoi se condimentează cu sare, piper, cimbru şi busuioc. Se stropeşte cu apă călduţă şi se amestecă continuu, să nu se lipească. După ce s-a călit carnea, se lasă sa se răcească la temperatura camerei şi […]