Garnitura
Cartofi gratinaţi
1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în coajă, în apă cu sare, la foc potrivit. După ce au fiert, se scot, se lasă să se răcească şi se curăţă de coajă. 2. Cartofii se taie felii potrivite. Între timp, se topeşte untul într-o tigaie, la foc mic, apoi se toarnă peste cartofi. […]
Bulete de ciuperci
1. Se curăţă ciupercile, se spală în câteva ape, apoi se lasă să se scurgă în sită. Se toacă mărunt şi se pun la călit câteva minute în ulei cu ceapa tocată şi apoi se lasă să se răcească. 2. Se curăţă verdeaţa, se spală şi se toacă mărunt. Se adaugă în compoziţia de ciuperci. […]
Orez basmati cu nuci
1. Se spală ceapa, se curăţă şi se taie solzişori. Se curăţă ciupercile, se spală şi se taie mărunt. Se alege coriandrul, se spală, se scutură şi o parte se toacă împreună cu ardeiul capia uscat. Se păstrează câteva frunze de coriandru pentru ornat. 2. Se pune uleiul să se încingă într-o tigaie şi se […]
Pască – pâine
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă rasă de zahăr în 3-4 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează şi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puţină făină, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii, apoi se acoperă cu un strat de făină şi se […]
Gogonele picante
1. Gogonelele se spală bine, ceapa se curăţă şi se spală. Se taie ceapa felii şi gogonelele mai mari în sferturi. Ardeii iuţi se toacă în feliuţe subţiri. 2. În borcanul pregătit în prealabil se aşază frumos gogonelele, presărând printre ele feliile de ceapă, condimentele şi ardeii iuţi. 3. Se prepară saramura, punând o lingură […]
Ardei fantezie
1. Varza se curăţă de frunzele de la suprafaţă şi se rade pe răzătoarea mare sau se toacă fideluţă, foarte fin. Se presară cu o lingură de sare, se freacă puţin şi se lasă minimum 2 ore. 2. Ardeii se spală bine, se curăţă de cotoare şi seminţe, apoi se clătesc în mai multe ape. […]
Salată boierească
1. Legumele se curăţă, se spală bine şi se pun la scurs. Se taie în bucăţi mari ardeii şi castraveciorii fără coajă şi feliuţe ceapa şi usturoiul. 2. Într-un vas încăpător se pun la fiert oţetul, uleiul, zahărul sau mierea, condimentele şi sarea, până dau în clocot. Se pun deasupra, pe rând, legumele, atât cât […]
Ardei marinaţi bicolori
1. Ardeii se coc şi, imediat ce se iau de pe plită, se presară sare şi se acoperă cu un prosop de bucătărie; astfel se vor curăţa mai uşor şi vor fi mai gustoşi. După ce s-au răcit, se curăţă de sâmburi sau se spală să nu mai rămână niciun sâmbure, dar cu mare atenţie […]
Legume asortate
1. Se spală toate legumele. Se curăţă morcovii şi rădăcinile de ţelină şi se taie rondele, se rupe conopida în buchete, se rup păstăile de fasole pe jumătate. Se taie ardeiul pe jumătate, se scot sâmburii şi se taie cubuleţe. Se taie arpagicul mărunt. 2. În 500 de ml de apă se pun la fiert […]
Ciupercuţe acre
1. Se curăţă şi se spală ciupercile foarte bine, dar nu se lasă în apă, ci doar se trec prin mai multe jeturi de apă şi se lasă să se scurgă. E bine să le spălaţi cu mare grijă, ca să nu le rupeţi. Întregi vor arăta mai bine în borcane. 2. Se pregăteşte usturoiul […]