Garnitura
Salată Gourmet
1. Se spală şi se curăţă ciupercile în câteva ape şi se pun la fiert 20 de minute, în apă clocotită cu sare, apoi se scot şi se lasă la scurs câteva minute. 2. Se pregătesc şi ardeii. Se coc, se curăţă de sâmburi, se spală sub jet de apă să nu mai rămână nicio […]
Bureţi marinaţi
1. Ciupercile se curăţă, se spală se taie codiţele, dar cele mici se lasă întregi. Se pun la fiert în apă clocotită cu sare şi zeama de lămâie. După ce îşi pierd gustul de crud şi culoarea, se scot din zeamă şi se lasă la scurs, iar apoi se aşază în borcanele în care s-au […]
Salată cu ciuperci şi ardei
1. Ardeii se taie felii şi se curăţă de seminţe. Ciupercile şi hribii se taie lamele, iar ceapa se taie rondele. Se aşază în borcan amestecate, se pune ardeiul iute întreg la mijloc şi se presară printre legume măslinele şi boabele de piper. 2. Se adaugă oţetul şi uleiul, apoi se toarnă saramura fierbinte. Se […]
Iute ca focul
1. Ardeii se coc pe tabla încinsă. Se curăţă bine sub jet de apă, apoi se lasă la scurs. 2. Ardeii iuţi se toacă mărunt, iar usturoiul se curăţă, se pisează şi se amestecă cu ardeii iuţi. Se freacă bine amestecul cu un praf de sare, o linguriţă de ulei de măsline şi puţină zeamă […]
Sos napoletan
1. Roşiile se spală şi se toacă la maşină prin dispozitivul care separă seminţele şi pieliţele. Gogoşarii se curăţă de codiţe şi se toacă la maşină. Ardeii se coc pe tablă, se curăţă şi se sărează. Ceapa se rumeneşte în ulei încins şi se adaugă gogoşarii şi ardeii copţi. 2. După ce s-au fiert bine, […]
Leurdă la borcan
Leurda foarte proaspătă se spală frunză cu frunză și se pune la scurs și la uscat. Miezul de nucă se alege bine şi se mărunţeşte cu sucitorul de aluat, cât să nu fie prea mărunt. Leurda uscată foarte bine se taie mărunt și se amestecă bine cu sare grunjoasă și cu miezul de nucă pisat. […]
Salată grecească
Se spală ouăle şi se pun să fiarbă în apă cu un praf de sare. Se pune sare când fierb, ca să se poată curăţa uşor. După ce au fiert, se lasă în apă rece şi se curăţă. Se spală salata, roşiile şi ardeii. Se taie bucăţi potrivite şi se pun într-un bol. Se adaugă […]
Ciuperci de pădure cu leurdă
Se curăţă și se rup cozile primelor ciuperci de pădure – hulubiţele (Russula virescens). Se spală și se usucă bine, apoi se fierb 5 minute în puţină apă cu un praf de sare. Separat, într-un ceaun, se călește românește ceapa, în destul ulei de măsline. Când devine transparentă, se adaugă doi căţei de usturoi striviţi […]
Salată rusească
Se spală morcovii şi cartofii, se curăţă şi se pun să fiarbă în apă cu sare. Apoi se scot şi se pun în sită să se scurgă şi să se răcească. Se spală feliile de şalău şi se fierb, la foc mic, 30 de minute. Se scot şi se lasă la scurs. Într-un bol, se […]
Salată orientală
Se spală cartofii şi se pun la fiert, în apă cu sare. Se încearcă cu o furculiţă dacă au fiert, apoi se scot din apă şi se lasă să se răcească. Se curăţă de coajă şi se taie rondele. Ouăle se spală şi se pun şi ele să fiarbă în apă cu sare, aproximativ 10 […]