Pranz
Supă de ştevie
1. Se curăţă ştevia şi se spală în 3-4 ape, apoi se pune la fiert 10-15 minute în apă cu sare. Se scoate din apa clocotită într-o sită, să se scurgă. 2. Separat se curăţă şi se spală morcovii, ardeii şi ceapa şi se pun să fiarbă în altă oală cu apă, sare şi 1-2 […]
Supă cremă de sparanghel
1. Se curăţă, se spală şi se leagă în snopi sparanghelul, apoi se pune să fiarbă în apă cu sare şi o linguriţă de ulei. 2. După ce a fiert, se strecoară şi se păstrează 500 ml din zeama în care a fiert. Se păstrează câteva vârfuri de sparanghel pentru garnitură, iar restul lăstarilor se […]
Ciorbă de miel
1. Se fierb în apă cu sare căpăţâna şi bucăţile de miel. Înainte de a începe să fiarbă, se ia spuma. Acest proces e important, deoarece zeama poate rămâne tulbure. 2. Se curăţă zarzavaturile şi se adaugă în ciorbă, apoi se lasă să fiarbă împreună cu bucăţile de carne o oră. Important este că nu […]
Ciorbiţă deasă ţărănească
1. Se curăţă legumele, se spală şi se taie cubuleţe. Toate se pun să se călească în 2-3 linguri de ulei de măsline şi se adaugă un litru de apă clocotită. Oala se acoperă şi se lasă să fiarbă 30 de minute. 2. Se curăţă ştevia, se spală, se pune în oală cu sucul de […]
Ciorbiţă de legume cu tăiţei
1. Se curăţă toate zarzavaturile şi se spală. Morcovii se taie rondele, ceapa se toacă mărunt, ţelina se dă pe răzătoare, ardeii şi dovleceii se taie cubuleţe. 2. Toate legumele se pun în oala de ciorbă să se călească 2-3 minute în uleiul de măsline, apoi se adaugă o cană mare de apă şi se […]
Supă-cremă de ţelină
1. Se curăţă ţelina, păstârnacul, pătrunjelul şi ceapa şi se pun să fiarbă într-o oală de 2 litri, cu o linguriţă de sare şi 2-3 linguri de ulei. 2. Cât timp fierb rădăcinoasele, se curăţă şi celelalte zarzvaturi. Dovlecelul, cartofii şi ardeiul verde se taie bucăţi potrivite şi se pun să fiarbă împreună cu celelalte, […]
Ciorbă ţărănească de cartofi
1. Se pune la fiert ceapa tocată mărunt în apă cu sare şi cu 2 linguriţe de ulei. Când a început să fiarbă apa, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe. 2. Se lasă să fiarbă aproximativ 40 de minute la foc potrivit, să nu se zdrobească şi, spre sfârşit, se potrivesc cu sare şi […]
Borş ardelenesc
1. Se curăţă toate zarzavaturile şi legumele, apoi se taie cubuleţe şi fideluţă. Se pune puţin ulei în oala de ciorbă şi se călesc uşor morcovul ras, dovleceii şi ceapa, după care se pun şi celelalate zarzavaturi să se înăbuşe bine. 2. Se toarnă o ceaşcă de apă caldă şi se fierbe înăbuşit. Se pune […]
Supă de roşii cu ţelină
1. Se curăţă ceapa, morcovii, ţelina, păstârnacul şi radăcina de pătrunjel şi se pun să fiarbă întregi într-o oală cu apă, sare şi două linguriţe de ulei. 2. Separat, se opăresc roşiile cu apă fiartă, se decojesc şi se taie bucăţi potrivite. Se zdrobesc cu mixerul şi se pune câteva minute să fiarbă. 3. Între […]
Ciorbă de legume cu soia
1. Fasolea şi bucăţile de soia se pun de seara să se înmoaie. Fasolea se alege şi se pune într-un bol cu apă fierbinte iar soia separat, în alt bol cu apă călduţă. 2. Dimineaţa, fasolea se scoate din apă şi se pune la fiert în câteva ape. Bucăţile de soia se scot din apă, […]