Supă cremă de dovleac

1. Se taie dovlecii pe mijloc şi se curăţă de miez şi seminţe. Miezul se taie bucăţi şi se pune să fiarbă într-o oală cu apă şi sare. 2. Se curăţă şi celelalte rădăcinoase şi se pun la fiert împreună cu dovleacul. 3. După ce s-au fiert, ceapa se aruncă, iar celelalte legume se scot […]

Supă cu găluşti

1. Se curăţă toate rădăcinoasele şi zarzavaturile, se spală şi se pun la fiert în apă cu sare. 2. Pentru găluşti, se pune brânza într-un bol şi se amestecă cu oul bătut cu sare şi cu grişul până se formează o compoziţie uşor de modelat. 3. După ce s-au fiert zarzavaturile, se scot din supă […]

Ciorbă de pui cu smântână

1. Se spală pieptul de pui şi se pune la fiert într-o oală de 3 litri cu apă şi puţină sare. 2. Separat se curăţă şi se spală zarzavaturile, se taie bucăţi şi se pun la fiert împreună cu pieptul de pui. Se acoperă oala şi se lasă să fiarbă la foc mic. 3. După […]

Supă cremă de roşii

1. Toate legumele şi zarzavaturile se curăţă şi se spală, se taie în jumătăţi şi se pun în oala de supă. Aceasta ar fi bine să fie de aproximativ 4 l, deoarece zeama trebuie să scadă la jumătate în timpul fierberii. Se pun toate să fiarbă în acelaşi timp cu sarea şi uleiul, iar oala […]

Ciorbiţă de legume

1. Se spală carnea de vită în 2-3 ape şi se pune la fiert într-o oală de 3-4 litri. Când începe să fiarbă, se ia spuma, căci altfel îşi schimbă culoarea. 2. Se pregătesc toate zarzavaturile, se curăţă, se spală şi se pun la fiert întregi ca la supă. Se lasă să fiarbă până când […]

Ciorbă ţărănească cu borş

1. Se spală rasolul de vită în 2- 3 ape şi se pune la fiert. Când începe să fiarbă, trebuie să fiţi atente să luaţi spuma, căci altfel se tulbură zeama şi are un aspect neplăcut. După ce aţi luat spuma, se pun zarzavaturile curăţate şi spălate, de preferat întregi, ca la supă. 2. Când […]

Ciorbiţă de potroace cu leuştean

1. Se spală puiul, se taie bucăţi şi se pune la fiert într-o oală de 4 l cu puţină sare. Este bine ca atunci când începe să apară spuma, să se aleagă, altfel zeama se va tulbura. 2. După ce se ia spuma şi zeama este limpede, se pun zarzavaturile întregi şi se fierb până […]

Supă de vită cu tătăneasă

1. Se spală carnea de vită şi se pune la fiert. La supele cu carne trebuie mereu să fiţi atente ca atunci când încep să fiarbă să le luaţi spuma, căci, altfel, în loc ca zeama să iasă transparentă, o să fie tulbure şi cu un gust neplăcut. 2. După ce aţi luat spuma bine, […]

Supă de pui

1. Pulpiţele de pui se spală, se curăţă de pieliţe şi se pun la fiert într-o oală cu puţină sare, se ia spuma şi se lasă să fiarbă în continuare. 2. Toate legumele se curăţă şi se spală. Morcovii, ţelina şi păstârnacul, ceapa şi căţeii de usturoi se pun la fiert împreună cu pulpiţele de […]

Ciorbă de peşte cu roşii

1. Peştele se curăţă, se spală foarte bine în apă rece, se taie felii şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ceapa şi morcovul se taie mărunt sau se rad pe răzătoarea mică şi se pun la fiert în 2 l de apă, cu puţină sare şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. […]