Pranz
Supă de roşii cu crutoane
1. Pieptul de pui se spală şi se pune la fiert într-o oală cu 2 l de apă cu sare. După primul clocot se spumează sau se schimbă apa. Se adaugă ceapa, morcovii, păstârnacul, pătrunjelul şi ardeiul gras, toate legumele curăţate, spălate şi tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă 30-35 minute, până se fierbe […]
Supă de ceapă
1. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie felii. Se dă prin făină şi se căleşte foarte puţin în ulei. Se stinge cu apă şi se înăbuşă 10 minute, apoi se adaugă 2 l apă fierbinte şi se fierbe 30 minute. 2. Se pune sucul de roşii, se potriveşte la gust cu sare şi […]
Gulaş-supă cu tăiţei
1. Carnea se spală, se taie bucăţi şi se pune la fiert în 3 litri de apă. Se spumează sau se schimbă apa după primul clocot. Se lasă să fiarbă cu focul mic aproximativ o oră. Se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, apoi morcovii şi pătrunjelul tăiate fideluţă. Se sărează, iar după 20-25 minute […]
Supă cremă de ciuperci cu crutoane
1. Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie felii subţiri. Ceapa şi morcovii se curăţă, se spală şi se taie în sferturi. Toate se înăbuşă în 60 g unt, la foc potrivit, 10-15 minute. 2. Legumele fierte se trec prin sită şi se pasează. Se adaugă făina dizolvată în jumătate pahar cu apă rece. […]
Ciorbă de pui cu legume
1. Carnea de pui se curăţă, se taie bucăţi şi se spală. Se pune în 2-3 litri de apă rece cu un praf de sare şi se lasă să dea un clocot. Se spumează sau se schimbă apa, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă. 2. Se adaugă ceapa, morcovii, ţelina, […]
Ciorbă de varză cu cârnat
1. Ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se fierb în 3 l de apă cu sare. 2. Se adaugă costiţa tăiată cubuleţe şi varza tocată. Se condimentează cu sare şi se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute, până când se pătrund bine toate legumele. 3. Între timp, se […]
Supă de praz (de post)
1. Toate legumele se curăţă şi se spală. 2. Într-o oală cu 2 litri de apă şi un praf de sare, se pun morcovii şi păstârnacul tăiate în sferturi şi se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se adaugă prazul tăiat rondele, călit separat într-o tigaie cu puţin ulei. Se mai pun şi cartofii tăiaţi […]
Supă cu paste şi crenvurşti
1. Se curăţă toate legumele şi se spală. Ceapa şi prazul se toacă mărunt şi se pun la fiert într-o oală cu 2 l de apă, cu un praf de sare. Se adaugă morcovii şi păstârnacul tăiate cubuleţe şi se lasă să fiarbă la foc potrivit, jumătate de oră. Se spumează de câte ori este […]
Ciorbă de peşte
1. Peştele se curăţă de solzi, branhii şi intestine (la crap se scoate şi osul amar), se taie bucăţi potrivit de mari, apoi se spală cu apă rece, se lasă la scurs şi se pune la rece. 2. În 2 l de apă fierbinte se adaugă ceapa tocată mărunt şi ardeiul gras tăiat felii. Se […]
De post – Supă de praz
1. Se curăţă zarzavatul de supă (morcovul, ţelina şi ţelina), se spală şi se taie în bucăţi mari. Se fierb 30 minute, în 2,5 l de apă cu puţină sare. 2. Prazul se curăţă, se spală, se taie rondele şi se căleşte într-o tigaie încinsă cu ulei. Se strecoară supa de legume şi se pune […]