Pranz
Pui umplut cu stafide şi ornat cu portocale
1. Se curăţă puiul bine, se spală, se unge cu unt şi se condimentează cu sare şi piper. 2. Separat, se pune orezul la fiert în apă cu sare şi cu un praf de şofran, pentru culoare. După ce a fiert, se amestecă cu stafidele înmuiate în prealabil, cu usturoiul tăiat rondele, cu migdalele şi […]
Mâncare grecească
1. Se curăţă, se spală şi se taie ceapa fideluţă, apoi se căleşte în ulei până devine aurie. 2. Separat, se amestecă ceapa călită cu carnea tocată, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă pasta de măsline, cimbru şi mierea şi se frământă bine. Se formează chiftelele şi se pun la fiert în apă […]
Borş moldovenesc cu ciuperci
1. Se curăţă varza şi se taie fideluţă, apoi se freacă cu un praf de sare şi se lasă separat într-un bol, acoperit cu folie. 2. Ardeiul, gogoşarul şi ceapa se curăţă şi se taie fâşii subţiri, apoi se călesc în uleiul de măsline. Se adaugă cartofii, roşiile tăiate cubuleţe, morcovii rondele, orezul ales şi […]
Borş oltenesc cu praz
1. Pentru început, se taie slăninuţa cubuleţe şi se perpeleşte la foc mic. Cubuleţele de slăninuţă se scot din tigaie şi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant. 2. Separat, se curăţă toate legumele, se spală, se taie mărunt şi se pun în oală să fiarbă la foc potrivit. 3. După ce au […]
Borş cu smântână ca în Bucovina
1. Se curăţă legumele, se spală în câteva ape, apoi se pun la fiert întregi ca pentru ciorbă, în apă cu sare şi ulei. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. 2. După ce au fiert legumele, se scot într-un bol şi se pasează cu blenderul. Crema de legume se amestecă cu pulpa de roşii […]
Limbă cu porumb
1. Se spală limba şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se lasă la foc mic, se ia spuma şi se acoperă cu un capac. 2. În acest timp, se pregătesc legumele. Se spală boabele de porumb şi de mazăre, apoi se lasă să se scurgă de zeamă. Dacă nu sunt din conservă, […]
Legume în sos alb
1. Se spală ţelina, morcovii şi cartofii în câteva ape şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert legumele, se lasă să se răcească, apoi cartofii se curăţă de coajă. 2. Ţelina, cartofii şi morcovii se taie cubuleţe şi se stropesc cu zeama de la o lămâie, apoi se acoperă […]
Supă grecească
1. Se spală pieptul de pui şi apoi se pune să fiarbă la foc mic, în apă cu sare şi câteva picături de ulei. 2. Se adaugă legumele curăţăte şi spălate şi se lasă să fiarbă. 3. Între timp, se alege orezul, se spală şi se pune să fiarbă într-o cratiţă, cu apă. După ce […]
Musaca de ciuperci
1. Se spală ciupercile în câteva jeturi de apă, se curăţă, apoi se lasă să se scurgă. La fel se procedează şi cu ardeii. Ciupercile şi ardeii se taie cubuleţe şi se călesc în unt, până scad. 2. Separat, se sparg ouăle şi se bat spumă, se amestecă cu smântâna şi cu brânza rasă pe […]
Specialitate cu şalău
1. Se pun feliile de şalău să fiarbă în apă cu sare şi câteva boabe de piper negru. Se lasă aproximativ 15 minute la foc mic şi apoi se scot cu spumiera în sită, să se scurgă. 2. Pentru un gust bun, se presară cimbru şi câteva picături de lămâie amestecată cu ulei de măsline […]