Pranz
Ciorbă de roşii
1. Se spală şi se curăţă ardeii, ceapa, ţelina, rădăcina de pătrunjel şi morcovii. Toate legumele se pun să fiarbă în 2 litri de apă cu sare şi ulei de măsline. 2. Se lasă să fiarbă la foc mic, iar, între timp, se opăresc roşiile, se decojesc şi se pasează cu blenderul. Ca să iasă […]
Ciorbă de linte cu smântână
1. Se alege lintea, se spală în 2-3 jeturi de apă rece şi apoi se lasă într-un vas cu apă timp de câteva ore ca să se înmoaie. Se scoate apoi din apă şi se pune să fiarbă, separat. 2. După ce a fiert lintea, se scoate şi se pune într-o sită, la scurs. Separat, […]
Supă de legume cu paste
1. Se curăţă şi se spală toate legumele şi zarzavaturile, se pun într-o oală cu apă cu sare şi uleiul de măsline. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă, la foc potrivit. 2. Separat, în altă oală mai mică, se pune sare şi puţin ulei, apă şi se lasă să clocotească câteva […]
Ciorbă de roşii cu perişoare
1. Se curăţă şi se spală zarzavaturile, se taie cubuleţe şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi ulei. 2. După ce au dat în câteva clocote, se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Separat, într-un bol, se pun carnea tocată, sarea, piperul, orezul, oul şi verdeaţa tocată mărunt. […]
Ciorbă cu perişoare de pui
1. Carnea tocată de pui se pune într-un bol şi se condimentează cu sare, piper, orez, ou, mărar şi pătrunjel. Se amestecă bine şi se lasă câteva minute la rece. 2. Separat, se curăţă legumele, se spală şi se taie cubuleţe. Se pun să fiarbă în apă cu sare şi cu 2 linguriţe de ulei […]
Supă picantă cu pui şi lămâie
1. Se spală pieptul de pui, se şterge cu un prosop absorbant de bucătărie şi se taie fâşiuţe subţiri. 2. Se pune uleiul într-o cratiţă să se încingă şi se adaugă pieptul de pui. Se amestecă să nu se lipească şi se condimentează cu sare, chili, piper şi boia iute. 3. Se curăţă ceapa şi […]
Ciorbă cu legume
1. Se curăţă şi se spală toate legumele. Morcovii, ardeii, ţelina, prazul, ceapa şi cartofii se taie bucăţi potrivite şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi ulei de floarea- soarelui. Se lasă să fiarbă la foc mic, acoperite cu un capac. 2. Se curăţă dovleacul turcesc şi se fierbe separat, în apă […]
Borș de pește
1. Bucăţile de crap se lasă 1-2 ore în apă rece cu o lingură de oţet sau zeama de la o lămâie. Separat, se pun într-o oală 2 l de apă, ulei şi o lingură de sare şi se lasă să dea în clocot. 2. Se curăţă legumele, se spală şi se taie cubuleţe. 3. […]
Supă-cremă de cartofi
1. Se curăţă cartofii, ceapa, dovleceii şi rădăcinoasele. Se spală în 2-3 ape şi apoi se pun să fiarbă în apă cu sarea şi uleiul de măsline. 2. Separat, se feliază ardeii, se spală, se şterg bine şi se călesc în puţin unt. Se perpelesc câteva minute până se înmoaie, apoi se iau de pe […]
Borș moldovenesc
1. Se trece bucata de carne printr-un jet de apă rece, se curăţă de pieliţe, se taie cubuleţe şi se pune să fiarbă în 3-4 l de apă cu o linguriţă de sare. Când a început să facă spumă, se curăţă cu spumiera până se limpezeşte zeama şi se lasă să fiarbă în continuare la […]