Pranz
Borş de peşte
1. La borşul de peşte, cele mai potrivite bucăţi din peşte sunt capul şi coada. Se iau capetele şi cozile de la 2 crapi (cam asta ar fi cantitatea pentru un borş adevărat pescăresc), se curăţă, se spală şi se pun să fiarbă în apă cu sare. 2. Când a început să facă spumă, se […]
Borş de găină
1. Se pune găina, curăţată şi spălată, în prealabil, să fiarbă în apă cu sare. După ce a început să clocotească, se adaugă legumele tăiate cubuleţe şi se lasă să fiarbă la foc mic, acoperită cu un capac. 2. Între timp, într-un bol, se sparge oul, se bate cu sare şi se îngroaşă cu făina […]
Supă de pui
1. Se curăţă şi se spală puiul în câteva ape, se pârleşte la flacăra de la aragaz, se mai trece printr-un jet de apă şi se porţionează. Pulpele, spatele şi aripile se păstrează pentru friptură, iar pieptul se pune să fiarbă în oala de supă cu o linguriţă de sare. 2. Când a început să […]
Ciorbă de văcuţă
1. Se spală muşchiul de vită în 2-3 ape şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se spumează până se limpezeşte zeama. 2. Zarzavaturile se curăţă, se spală şi se pun să fiarbă întregi împreună cu muşchiul de vită. 3. După ce au fiert, se scot în sită şi se lasă câteva minute […]
Supă-cremă de mazăre
1. Se curăţă pentru început mazărea, se spală şi se pune separat să fiarbă în apă cu sare. După ce a fiert, se scoate din apă şi se lasă să se scurgă în sită. 2. Pentru gogoşele, se bat ouăle cu sare, se adaugă uleiul, smântâna şi făina cernută. Se amestecă bine şi se obţine […]
Supă-cremă de legume
1. Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se pun la fiert în apă cu sare şi ulei ca pentru supă. Se lasă să fiarbă la foc domol, acoperite cu un capac. 2. Separat, se pun roşiile în altă cratiţă şi se opăresc în câteva clocote. Se scot din apa fiartă, se pun în sită şi […]
Supă de varză
1. Se curăţă legumele, se spală şi se pun la fiert în apă cu sare ca pentru supă. Se lasă să fiarbă la foc mic. 2. Se curăţă varza, se toacă mărunt şi se freacă cu sare. Se verifică dacă au fiert legumele, apoi se scot din supă şi se lasă la scurs într-o sită. […]
Supă de țelină cu tăieței
1. Se curăţă legumele, se spală şi se pun să fiarbă într-o oală cu apă, sare şi puţin ulei de măsline. 2. După ce s-au fiert toate legumele, se scot din apă. Ceapa, ardeii, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel şi ţelina se dau de-o parte, iar morcovii se taie cubuleţe. 3. Separat, se pun tăieţeii să […]
Ciorbă de roşii cu orez
1. Se spală şi se curăţă prazul, se opresc câteva frunze iar restul se taie rondele subţiri. Morcovii şi dovleceii se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea mare, apoi, împreună cu prazul, se înăbuşe 2-3 minute în uleiul de măsline. 2. Se adaugă cantitatea de apă în oala cu zarzavaturi şi se lasă […]
Ciorbă de legume
1. Se curăţă şi se spală bine legumele. 2. Roşiile se opăresc, se decojesc, se mărunţesc şi se pasează cu blenderul, apoi se trec prin sită ca să nu mai rămână seminţe. 3. Se taie ceapa solzişori şi se căleşte 2-3 minute, până devine sticloasă. Se taie morcovii, dovlecelul şi ardeii cubuleţe, se adaugă peste […]