Salată de hering

1. Cartofii de spală şi se pun la fiert în apă cu sare, timp de 25 de minute. Se scurg, se curăţă de coajă, se taie bucăţi şi se lasă la răcit, într-un castron. 2. Se desfac frunzele de salată, se spală şi se taie fâşii. Ceapa şi roşiile se spală şi se taie rondele. […]

Paste spirală cu ciuperci şi salată

1. Se spală frunzele de salată şi se pun la scurs. Se opăresc circa 10 minute în apă fierbinte cu sare. Se pun la scurs. Se curăţă şi se spală ciupercile. Se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Se pun două linguri de ulei la încins într-o tigaie. Se adaugă ciu­percile, sare şi puţină apă […]

Salată de paste cu jambon şi caşcaval

1. Se fierb pastele în apă cu sare şi ulei. După ce au fiert, se răstoarnă într-o strecurătoare. Se pun într-un vas şi se amestecă cu o lingură de ulei. Se lasă la răcit. 2. Între timp, în alt vas, se pregăteşte sosul: se amestecă smântâna cu restul de ulei, ketchup-ul, sarea şi piperul. Se […]

Salată de fusili cu file de peşte

1. Se pune apa la fiert cu puţină sare şi ulei. Când începe să fiarbă, se pun pas­tele la fiert. Se lasă atât cât se specifică pe pachet, până ce se înmoaie. După ce au fiert, se răstoarnă într-o strecură-toare şi se clătesc cu apă rece. Se pun apoi într-un vas. 2. Se curăţă, se […]

Salată de praz

1. Se curăţă şi se spală prazul şi se fierbe în apă sărată până ce se înmoaie. Se scoate din apă şi se pune la răcit. 2. Prazul fiert se taie rondele, se sărează şi se asezonează cu ulei, piper, zeamă de lămâie sau oţet de vin, după caz. Salata obţinută se poate servi împreună […]

Salată de fasole

1. Se alege fasolea şi se spală bine, în mai multe ape. Se lasă la umflat în apă rece timp de 3-4 ore, apoi se fierbe bine, până ce se înmoaie. 2. Se curăţă ceapa şi ardeiul roşu şi se taie rondele. Se pun la călit într-o tigaie cu ulei încins. Se lasă doar puţin, […]

Salată asortată

1. Se spală salata, se scurge bine şi se rupe în bucăţi mai mici, care sunt puse apoi în vasul de salată. Se adaugă ridichile, ardeii şi roşiile spălate şi tăiate felii. Se curăţă şi se spală ciupercile, se taie felii şi se stropesc cu zeamă de lămâie, apoi se pun peste celelalte legume din […]

Colaci cu ou

1. Se amestecă drojdia cu laptele, în care s-a dizolvat zahărul şi se face o maia, care se lasă apoi un sfert de oră la crescut. 2. În făina cernută se pun ouăle bătute, zahărul vanilat, un praf de sare şi maiaua crescută. Se frământăbine aluatul, după care se încorporează şi untul. Se acoperă şi […]

Peşte pane cu cartofi ţărăneşti

1. Se spală fileul de peşte sub jet de apă rece şi se taie bucăţi. Se sparg două ouă şi se bat bine cu puţină sare. Bucăţile de peşte se dau prin făină, scuturându-se apoi de sur­plus, şi se trec prin ou. Se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Se prăjesc până ce […]

Tartă cu sardine

1. Se dizolvă drojdia în apă călduţă cu zahăr. Într-un vas se pune făina, se adaugă untul înmuiat, sarea, maiaua şi se frământă încet până ce se obţine un aluat fin. Se acoperă vasul şi se lasă să se odihnească aproximativ 10 minute. 2. Se curăţă cepele, se spală şi se taie mărunt. Ceapa se […]