Urzici cu maioneză

Se aleg urzicile frunză cu frunză. Pentru acest fel e de preferat să nu păstrăm codițele cele mai groase. Se spală în 4-5 ape, apoi se scurg și se scufundă în apa gata clocotită. Se lasă la fiert până sunt gata (sau aproape, după preferința casei) apoi se scurg de apă. Hreanul se dă pe […]

Şalău cu sos de lămâie

Se pun bucăţile de peşte în tava tapetată cu unt şi cu pesmet, se stropesc cu ulei de măsline şi cu vin alb şi se condimentează cu sare şi piper după preferinţă. Se lasă în cuptor la o temperatură de 200 de grade. Separat, într-o cratiţă mai mică, se topeşte untul, se stinge cu făina […]

Lasagna

Lasagna cu carne tocată foarte bune și ușor de făcut, după o rețetă simplă. Se pun la fiert 2 l de apă cu puţină sare şi 2-3 linguriţe de ulei. Când începe să clocotească, se pun foile de lasagna şi se lasă să se înmoaie. Separat, într-o tigaie mai mare, se căleşte carnea în ulei […]

Cârnaţi cu sos de ceapă şi rozmarin

Se crestează cârnaţii ca să se poată pătrunde cât sunt la cuptor. Se curăţă ceapa verde, se spală şi se foloseşte doar partea albă, iar frunzele se dau la o parte. Ceapa roşie şi ceapa verde se taie mărunt şi se căleşte în tigaie, în uleiul de floarea-soarelui. Se adaugă boia iute şi dulce, sare […]

Borş de sfeclă roşie

Se spală sfecla şi se pune să fiarbă în apă cu sare. După ce a fiert, se scoate, se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Se curăţă ceapa, ardeii, morcovii, dovleceii, se taie mărunt ca pentru ciorbă şi, împreună cu sfecla tăiată şi mazărea prefiartă, se călesc câteva minute în uleiul de măsline. Se […]

Mâncare de morcovi cu perişoare

Se curăţă morcovii , se spală şi se pun să fiarbă în apă cu sare. Separat, se curăţă ceapa şi usturoiul, se spală şi se toacă mărunt. După ce au fiert morcovii, se scot în sită şi se lasă să se scurgă. Ceapa şi usturoiul se călesc în ulei şi se adaugă şi morcovii. Se […]

Dovlecei la cuptor

Se spală şi se curăţă dovleceii, se taie rondele şi se condimentează cu sare şi piper. Se lasă să se scurgă în sită. Separat, se pun într-un bol, brânza de vaci, mărarul tocat mărunt, smântâna şi ouăle bătute spumă. Se adaugă sare şi un praf de piper şi se pasează compoziţia cu blenderul. Se tapetează […]

Piept de pui cu parmezan şi paste

Se taie pieptul de pui pe jumătate, bucăţile se trec prin câteva jeturi de apă rece şi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant. Se condimentează cu sare, piper, se ung cu unt pe toată suprafaţa şi se presară cimbru proaspăt. Se aranjeză în tava de jena, se stropesc cu puţină apă şi […]

Ciorbă de varză cu legume asortate

Se spală rasolul, se curăţă şi se pune să fiarbă. Când dă în clocot, se ia spuma des, până se limpezeşte zeama. Separat, se curăţă legumele. Morcovii şi cartofii se taie cubuleţe, ardeii, fâşii, ceapa, solzişori şi varza, fideluţă. Legumele se pun în zeama de carne, se adaugă sare şi piper şi se lasă să […]

Sărmăluţe în varză nouă

Se spală varza, se scoate cotorul şi se opărește în apă cu sare de lămâie. Se lăsă câteva minute să se înmoaie foile şi apoi se scot în sită să se scurgă. Într-un bol, se pune carnea tocată, se adaugă ceapa mărunţită şi călită în ulei, mărarul tocat, cimbrul, orezul, sarea, piperul şi oul crud. […]