Pranz
Tocană de fasole și cârnaţi picanţi
Se lasă fasolea de seara până dimineaţa în apă călduţă. Se scoate şi se pune să fiarbă în câteva ape, până elimină toxinele. După ce a fiert, se scoate în sită şi se lasă să se scurgă. Separat, se taie ceapa roşie solzişori, se căleşte în uleiul de măsline şi se adaugă piureul de roşii […]
Delicatesă cu paste şi spanac
Pentru început, se pun pastele să fiarbă conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se stropesc în timp ce fierb cu puţin ulei, ca să nu se lipească între ele. După ce au fiert, se scot în sită şi se lasă sub jetul de apă rece. Pastele se trec prin unt topit şi se amestecă cu usturoiul […]
Specialitate cu ciuperci şi cartofi
Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în coajă, în apă şi cu sare. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă să se răcească. Se curăţă de coajă şi se taie rondele. Ciupercile se curăţă de coajă, se spală în câteva jeturi de apă, se taie felii şi se călesc […]
Frigărui împletite
Se spală mușchiul de porc, se curăță de grăsime și se taie în felii, care se bat apoi ușor cu ciocanul de carne. Fiecare felie se taie pe lung în trei fâșii, de aproximativ 5 cm grosime. Într-un castron, se amestecă uleiul cu sucul de lămâie și un praf de sare. Se pun bucățile de […]
Pachețele cu bacon
Se modelează carnea de mici în formă de chifteluțe, apoi se învelește fiecare într-o feliuță de bacon. Se înfig 6-7 chifteluţe astfel prăgătite pe bețele de frigărui și se prăjesc pe grătar. Se ornează cu rozmarin proaspăt și se servesc cu salată de sezon.
Supă cremă de mazăre
Se spală mazărea verde şi se pune la fiert, separat de celelalte legume. Ţelina, cartofii şi morcovii se spală şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se taie solzişori, apoi se căleşte în puţin unt. Peste ceapă se pun legumele tăiate şi se călesc câteva minute. Se adaugă apă şi se fierb până devin […]
Spaghete carbonara cu mazăre
Spaghetele se pun la fiert în apă cu o lingură de ulei, conform instrucţiunilor de pe pachet. Şunca se taie feliuţe, iar parmezanul se dă pe răzătoare. Mazărea se spală şi se pune la fiert o jumătate de oră. Şunca feliată se căleşte câteva minute cu doi, trei căţei de usturoi. Se separă gălbenuşurile de […]
Rasol-curcubeu
Carnea se curăță, se spală și se înțeapă din loc în loc cu cuțitul, așa încât să se formeze „buzunărașe” care se vor umple cu bucăți de legume. Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie fâșii subțiri. Acestea se introduc în locurile înțepate din carne. Ce rămâne se pune la fiert împreună cu bucata […]
Supă cu crutoane
Cartofii se curăță, se spală și se taie felii. Se pun apoi la fiert în 1,5 l apă clocotită. Făina se dizolvă în lapte, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Când au fiert cartofii, se adaugă laptele cu făină, amestecând bine și se lasă să mai dea un clocot. Se ia vasul de pe […]
Ciorbă sățioasă
Se spală bine carnea, se curăță de pielițe și se taie cubulețe. Rădăcinoasele și ardeii se curăță, se spală și se toacă cubulețe. Varza se taie fâșii. Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Roșiile se opăresc, se curăță de pielițe și se taie felii. Leușteanul și pătrunjelul se spală și se toacă fin. Carnea […]