Pranz
Pulpe de pui cu sos de smântână
Se spală pulpele de pui, se taie în două și se pun la fiert în apă cu puțină sare. Când sunt aproape fierte, se prepară sosul de smântână. Se topește untul într-o oală, se adaugă laptele, făina, se amestecă bine să nu se facă cocoloașe, apoi se toarnă smântâna. Se adaugă sare după gust, pătrunjelul […]
Piept de pui cu orez sălbatic
Se spală pieptul de pui, se taie cubulețe și se călește în puțin ulei. Se pune apoi apă, până acoperă carnea și se lasă la fiert. Când s-au înmuiat, se pun bucățile într- o tavă cu ulei, se ung cu unt și se bagă la cuptor. Se stropesc din când în când cu uleiul din […]
Friptură cu legume
Ardeii se curăță, se spală și se taie fâșii subțiri. Usturoiul se toacă mărunt și se pune într-un vas, împreună cu mierea şi sosul de soia. Într-o tavă pentru fripturi, se așază bucățile de carne. Se adaugă ceapa şi broccoli bucheţele. Se toarnă, în mod egal, peste fiecare bucată de piept, sosul din miere și […]
Ciorbă picantă de pește
Legumele se curăță, se spală și se taie în funcţie de preferinţe. Roșiile se curăță de pielițe și de semințe și se toacă. Peștele se spală și se taie cuburi. Într-o oală, se pun la fiert cepele, usturoiul, ardeii iuți, vinul și apa. Se lasă cam 15 minute. Când s-a înmuiat ceapa, se adaugă legumele […]
Chișă de trufandale
Este cea mai simplă chișă din câte au fost inventate, pentru că toate legumele se folosesc în stare naturală. Se spală legumele și se usucă sau se șterg frunzele. Ceapa, usturoiul și leurda se toacă mărunt. Se unge o formă adâncă de copt cu ulei. Se tapetează pereții până sus cu foaia de plăcintă (nu […]
Urzici și spanac la cuptor, cu ou (specialitate pentru copii)
Se spală urzicile și se opăresc în apă cu sare, cât să fie pe jumătate fierte și se scurg bine de apă. Separat, se spală spanacul și se stoarce. Într-o tigaie se călesc în ulei de măsline șalotele tocate fin. Se sting cu un strop de lapte, apoi se pun urzicile tocate mare. După ce […]
Pilaf cu urzici
Urzicile se spală temeinic și se scurg. Se pun la opărit în apă cu sare și oţet. Se lasă la fiert până sunt aproape gata. Într-o tigaie, se călește ceapa în unt. Se pune orezul spălat bine, dar doar umed, fără apă în el. Se lasă până devine transparent (ca orice început de rizotto). Se […]
Chifteluțe de urzici
Urzicile se spală bine și se scurg, apoi se fierb în apă cu sare până sunt pe trei sferturi făcute. Se scot din zeamă și se lasă la scurs. Ceapa tocată fin se călește în unt, într-o tigaie cu fundul gros, la foc foarte mic, mestecând întruna cu lingura de lemn. Se lasă până începe […]
Cannelloni umplute cu urdă și spanac
Cannelloni se fierb în apă cu sare pentru patru minute, cu mare atenţie să nu se lipească de oală. Se scot și se pun la scurs. Trebuie să fie elastici, dar să nu se rupă. Se rumenește kaizerul (jambonul) tăiat fâșii și se scoate din tigaie. În grăsimea rămasă, se călește ceapa până se înmoaie […]
Supă acră de salată cu jumări de ou
Se taie costița în franjuri mici și se pune la prăjit într-o tigaie, fără altă grăsime în afară de ceea ce lasă ea. Se rumenește câteva minute, până capătă o culoare frumoasă. Se scoate și se pune în oala în care urmează să se facă supa. În tigaie, peste grăsimea rămasă, se prăjește bine, pe […]