Retete traditionale
Prăjitură cu ciocolată şi nuci
1. Se pun să fiarbă într-o cratiţă untul, zahărul, laptele, zahărul vanilat, cacaua, coaja de lămâie şi de portocală şi un praf de sare. 2. După ce a fiert, se iau 15 linguri din compoziţie şi se pun separat pentru glazură, într-un bol, şi se lasă să se răcească. 3. În restul de compoziţie, se […]
Muşchiuleţ de porc la tavă
1. Muşchiul de porc se spală bine în 2-3 ape, apoi se şterge cu un prosop absorbant de bucătărie. 2. Se condimentează cu sare şi piper şi apoi se pune la rumenit într-o tigaie, cu ulei bine încins. 3. Se întoarce de pe o parte pe alta, până capătă o pojghiţă aurie, apoi se pune […]
Fasole boabe cu ceapă călită
1. Se alege fasolea bob cu bob, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa în apă, ca să se înmoaie bine. 2. A doua zi, se scurge de apă şi se pune să fiarbă în apă călduţă. Se schimbă apa de 3- 4 ori, astfel încât fasolea să elimine […]
Varză cu afumătură la cuptor
1. Se scoate varza din borcan sau butoi, se lasă câteva ore să stea în apă rece la desărat, apoi se scurge bine în sită şi se taie mărunt. 2. Separat, se taie pieptul de porc afumat, se pune în tigaie şi se rumeneşte. Bucăţile de carne se pun în cratiţa cu varză şi se […]
Rulouri de carne cu varză
1. Carnea tocată împreună cu ceapa tăiată solzişori se pun la călit în ulei. Se adaugă sare şi piper, după preferinţă, şi se lasă să scadă la foc mic. 2. După ce s-a călit, se opreşte focul şi se lasă să se răcească. Se spală mărarul şi pătrunjelul, se toacă mărunt şi se adaugă peste […]
Varză călită la capac
1. Se lasă varza câteva ore în apă rece ca să se desăreze, apoi se stoarce bine şi se taie foarte fin. Se stropeşte cu uleiul de măsline, se amestecă cu piperul boabe şi măcinat, se pune foaia de dafin şi se acoperă cu un capac. 2. Separat, se condimentează muşchiul file şi se bagă […]
Pui umplut cu stafide şi ornat cu portocale
1. Se curăţă puiul bine, se spală, se unge cu unt şi se condimentează cu sare şi piper. 2. Separat, se pune orezul la fiert în apă cu sare şi cu un praf de şofran, pentru culoare. După ce a fiert, se amestecă cu stafidele înmuiate în prealabil, cu usturoiul tăiat rondele, cu migdalele şi […]
Borş moldovenesc cu ciuperci
1. Se curăţă varza şi se taie fideluţă, apoi se freacă cu un praf de sare şi se lasă separat într-un bol, acoperit cu folie. 2. Ardeiul, gogoşarul şi ceapa se curăţă şi se taie fâşii subţiri, apoi se călesc în uleiul de măsline. Se adaugă cartofii, roşiile tăiate cubuleţe, morcovii rondele, orezul ales şi […]
Borş oltenesc cu praz
1. Pentru început, se taie slăninuţa cubuleţe şi se perpeleşte la foc mic. Cubuleţele de slăninuţă se scot din tigaie şi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant. 2. Separat, se curăţă toate legumele, se spală, se taie mărunt şi se pun în oală să fiarbă la foc potrivit. 3. După ce au […]
Borş cu smântână ca în Bucovina
1. Se curăţă legumele, se spală în câteva ape, apoi se pun la fiert întregi ca pentru ciorbă, în apă cu sare şi ulei. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. 2. După ce au fiert legumele, se scot într-un bol şi se pasează cu blenderul. Crema de legume se amestecă cu pulpa de roşii […]