Retete traditionale
Tocană picantă cu carne
1. Se taie cârnaţii şi fleica de porc bucăţele şi se călesc în ulei. Se pune apă şi se lasă să fiarbă. 2. Separat, se toacă ceapa mărunt, ciupercile se curăţă, se spală şi se taie feliuţe potrivite şi se călesc împreună cu carnea. 3. Cartofii, morcovii şi ardeii se curăţă, se spală, se taie […]
Drob cu pui şi legume
1. Se pune pieptul de pui să fiarbă în apă cu sare, se ia spuma şi se lasă să fiarbă bine. Se scoate din apa în care a fiert şi se taie felii foarte subţiri. Se pun într-un bol şi se acoperă cu un strat de unt. 2. Între timp, se curăţă vinetele, roşiile şi […]
Drob
1. Măruntaiele, adică inima, ficatul şi plămânii de la un miel se spală în 2-3 ape, se pun la fiert în apă cu un praf de sare şi se lasă să dea în câteva clocote. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă câteva minute să se răcorească, apoi se toacă fin […]
Borş cu perişoare
1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Ceapa, morcovii, păstârnacul şi ţelina se toacă mărunt şi se pun la fiert în 2 litri de apă cu un praf de sare. Se acoperă şi se lasă să fiarbă, la foc mic, aproximativ jumătate de oră, până se înmoaie bine toate legumele. 2. Între timp, carnea […]
Gulaş cu fasole şi ceapă
1. Fasolea se pune la înmuiat cu o zi înainte. A doua zi se pune la fiert în apă rece, într-o oală acoperită. Se schimbă apa după ce a dat în câteva clocote şi se pune din nou la fiert tot cu apă fierbinte. Se adaugă morcovul şi păstârnacul şi se lasă la foc mediu, […]
Friptură de miel
1. Pulpa de miel se spală, se curăţă de pieliţe şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Usturoiul se toacă mărunt şi se pisează cu sare, apoi se freacă cu ulei şi se amestecă cu muştar, piper şi rozmarin. Se unge carnea cu acest amestec, apoi se acoperă cu o folie şi se lasă […]
Drob cu garnitură de morcovi
1. Carnea se spală, se taie bucăţi şi se pune la fiert în apă cu sare, piper boabe, cimbru şi oregano, aproximativ o oră. Morcovii se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare şi unt. 2. Carnea fiartă se curăţă de oase şi se dă prin maşina de tocat. Se amestecă cu […]
Pască în 10 paşi cu brânză dulce şi stafide
1. Pasca se prepară dintr-un aluat de cozonac şi diverse umpluturi, în special umplutură de brânză dulce cu stafide. Pentru reuşita acesteia, bucă tăria trebuie să fie bine încălzită şi toate ingredientele să se păstreze la cald câteva ore înainte de folosire. Cuptorul se încălzeşte mai întâi la foc mic, pentru păstrarea unei temperaturi mai […]
Cozonac pentru copii
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă rasă de zahăr în 3-4 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează, se lasă deoparte 5 minute, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puţină făină, până se obţine o compoziţie de consistenţa smântânii şi se acoperă cu un […]
Cozonac cu fructe confiate
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă rasă de zahăr în 3-4 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează, se lasă deoparte 5 minute, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puţină făină, până se obţine o compoziţiedeconsistenţasmântânii. Seacoperă cu un strat de făină şi se […]