Consumată ca atare, brânza este unul dintre cele mai savuroase alimente. Mai mult, ea poate fi folosită și pentru a oferi gust și textură unor deserturi. Iată un top 10 al celor mai populare deserturi cu brânză.
- Sernik
Sernik este un fel de cheesecake polonez, inspirat de tradițiile creștine și ebraice. Include ouă, zahăr și twaróg, un tip de brânză folosit în deserturi de sute de ani. Se crede că desertul este originar din secolul al XVII-lea, atunci când Regele Ioan Sobieski al III-a a adus rețeta din apropierea Vienei, după o bătălie cu turcii. Astăzi existe numeroase rețete pentru un cheesecake polonez, unele variante coapte la cuptor, altele din aluat sfărâmicios. Există inclusiv sernik care conține stafide, sos de ciocolată, jeleu sau fructe.
- Cheesecake newyorkez
Cheesecake-ul newyorkez diferă de surorile sale prin textura densă și cremoasă, cu aromă dulce. Se crede că primul desert de acest fel a apărut în anii ‘50. Secretul stă în combinația de ouă, vanilie, cremă de brânză, smântână de gătit și smântână clasică (densă, care nu curge). De obicei, baza este din pandișpan.
- Tiramisu
Deși tiramisu este un desert relativ nou, a început să fie tot mai consumat în ultimii ani. Numele său vine dintr-o expresie italiană – tirami sù – care înseamnă „ridică-mă”, în sensul ridicării stării de spirit (face referire la conținutul de zahăr, cafea și lichior), dar și pentru textura sa lejeră dată de brânza mascarpone. Nu se știe exact care este originea tiramisu, se pare că a fost pregătit începând cu anii ‘60. Prima rețetă scrisă de tiramisu apare într-o revistă din zona Veneto în primăvara anului 1981.
- Cheesecake japonez
Numit uneori și sufleu de brânză, cheesecake-ul japonez este un desert ușor și aerat obținut prin amestecarea unui mix de aluat clasic de desert cu brânză (ouă, lapte, zahăr, cremă de brânză) cu albuș de ou. Mai apoi, amestecul obținut este copt la bain-marie. Deși poate fi consumat și rece, majoritatea japonezilor îl consumă cald, direct din cuptor și pare că se topește în gură.
- Tarta de queso
Numită local, în zona bască din Spania și „gazta tarta”, această tartă cu brânză este o variantă a unui alt desert din San Sebastián. Se pregătește dintr-un amestec de zahăr, smântână, ouă și cremă de brânză, însă, spre deosebire de alte deserturi de acest fel, tarta de queso nu are crustă. Se coace la o temperatură mare, iar exteriorul devine ferm și închis la culoare, în timp ce interiorul se menține lipicios.
- Rákóczi túrós
Rákóczi túrós este un desert unguresc pe bază de brânză de vaci. Baza este un aluat subțire, urmat de un strat de brânză care este apoi acoperit de bezea și gem. Desertul poartă acest nume după János Rákóczi. Acest patiser a inventat rețeta pentru Expoziția Internațională din 1958 de la Bruxelles.
- Melopita
Melopita înseamnă în limba greacă „plăcintă cu miere”. Este un desert lejer, asociat insulei Sifnos, dar există mai multe variante în alte regiuni elene. Prăjitura combină brânza proaspătă, în special mizithra din lapte de oaie sau capră, cu ouă, lapte și miere. Se servește cu pudră de scorțișoară și puțină miere.
- Ras malai
Ras malai este un desert popular în India ce constă într-o combinație pe bază de lapte și brânză aromată în sirop de zahăr și cardamom (chhana). Desertul este completat cu șofran, migdale și caju. Se servește rece, cu semințe de cardamom sau fructe uscate.
- Käsekuchen
Käsekuchen este un cheesecake tradițional german format dintr-un strat subțire de aluat, o cremă de brânză quark, ouă și fructe. Mulți compară prăjitura germană cu cheesecake-ul american, însă desertul european este, pe fondul gustului dat de brânza quark, ceva mai acid și în același timp mai ușor. Se servește cu zahăr pudră alături de cafea sau ceai.
- Romeu e Julieta
Romeu e Julieta este un desert brazilian, numit după celebra piesă de teatru, iar combinația dintre dulce și sărat face din această prăjitură favorita multora. Se pregătește dintr-un amestec de brânză proaspătă (în special queijo minas sau canastra) și goiabada (un mix de apă, zahăr și pulpă de guava). Gustul sărat al brânzei se potrivește de minune cu textura grunjoasă și dulceața goiabada. Combinația este atât de populară încât se folosește pe pâine, cheesecake, chiar și pe pizza.
Indiferent dacă ești un mare amator de brânzeturi sau doar vrei să experimentezi în bucătărie cu acest ingredient, aceste idei de deserturi îți vor bucura papilele gustative și impresiona persoanele dragi.
Sursa foto: Shutterstock