Polonia a scazut ca numar de vizitatori imediat dupa 1990, dar, de 2-3 ani incoace este din nou cautata de turisti. Acest ucru
este datorat, cu siguranta, succesului economic, in primul rand, care vine sa completeze bogatia culturala, traditia tarii si, mai ales, istoria ei zbuciumata.
Varsovia, pentru un weekend
Destinatie perfecta pentru un sfarsit de saptamana, capitala poloneza este un oras reconstruit in totalitate dupa razboi, cu Vistula care o strabate si care povesteste turistilor istoria. Vechiul centru al orasului te indeamna la plimbare pe stradutele inguste catre Palatul regal, Statuia Micii Sirene (mica sirena din Copenhaga are o sora geamana la Varsovia), Coloana lui Sigismund,
Biserica Sfanta Cruce, strans legata de Frederic Chopin si catre statuia lui Nicolaus Copernic.
Daca iti pac castelele, orasele vechi si parcurile
naturale, atunci nu trebuie sa ratezi o vizita in Polonia.
In plus, bucataria poloneza este recunoscuta ca fiind una
savuroasa, asa ca ai ce degusta din plin.
Polonia, la masa
Bogata si cu multe asemanari cu bucatariile rusa, bielorusa si ucraineana, bucataria poloneza ofera iubitorilor borsuri si supe, preparate cu varza (bigos), cartofi sau carne tocata, peste de tot felul, galusti de cartofi si coltunasi (pierogi). Totodata, bucataria poloneza este consistenta si foloseste o multime de smantana si oua. Deserturile sunt copioase, cu mac sau branza. Evident, o
masa este scaldata in vodca, vinul este putin si scump, insa nu lipseste berea. O vacanta reusita sa aveti!
Stiati ca…
… painea este unul dintre cele mai importante alimente din bucataria poloneza? Principalul ingredient pentru aceasta este faina de secara sau de grau.
… in Polonia, aproape fiecare oras mare are propria sa fabrica de bere? Exista, de asemenea, fabrici de bere traditionale, dintre care unele au o istorie veche de peste un secol.
… la fel ca in traditia romaneasca si polonezii isi intampina oaspetii cu paine si sare?